CAMP D'EN GRASSOT

origen i formació d'un barri de Josep Maria Esteve Puntí.

15 de gener, 2006

Ca l´Arquer










FOTOS: (de dalta a baix) Enderroc de Ca l'Arquer (1934)- Ca l'Arquer des del passeig de Sant Joan (anys vint)- Ca l'Arquer des de la travessera a l'alçada del passeig de Sant Joan (anys trenta)- Dibuix de Ca l'Arquer (Álbum histórico y gráfico de Gracia).


Coneguda al segle XVIII com "Can Valentí Sagristà", estava orientada a mar donant l´esquena a la travessera al costat del torrent Pregón (travessera, davant mateix del carrer de l´Escorial). Ca l´Arquer, com ens descriu un curiós inventari de la masia fet el 1795, era una fidel representació de les masies agrícoles i senyorials de l´època.
Prop de la casa, segons l´inventari, hi havia la sínia amb roda de fusta per elevar l´aigua del pou. A la planta baixa "lo celler, sis botes de quatre càrregues quiscuna, ab cercols del ferro, usades, y dins ellas cosa de set càrregas de vi. Dos cups petits de maons clavats a la paret, y unas prensas de fusta vellas".
A l´estatge principal: una calaixera molt vella amb tinter, plomes d´escriure, quatre llibres de paper de pergamí i dos quadres, un "Hecce Homo" i un "Fra Josep de las Llantias". Al menjador: una taula gran i una altra rodona, set cadires de seients de boga, "un ventall gran de palma y una gerra envernissada clavada a la paret, ab sa aixeta de llautó per rentarse las mans". Al dormitori: el llit amb mosquitera de gasa, catorze cadires i dues cortines indianes. Finalment, a la cuina, un escó, una taula i dues cadires, la llar, els estris propis del lloc, i no podien faltar-hi "una xocolatera d´aram, la llumanera de llautó, y un cantiret de Vilafranca".
La masia de Ca l´Arquer, amb els murs esgrafiats i les habitacions decorades amb pintures al fresc, fou enderrocada el 1934, en obrir-se la nova alineació de la travessera entre el carrer de Roger de Flor i el passeig de Sant Joan.

1 Comments:

At 00:02, Blogger Unknown said...

La segona fotografia està invertida horitzontalment. Les lletres de la academia ho demostran. Salutacions.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home